Prvi koraci u eTwinningu

Što je eTwinning?
Riječ je o zajednici odgojno-obrazovnih djelatnika predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola iz 44 europske zemlje sudionice eTwinninga, ali i iz eTwinning plus zemalja (Ukrajine, Armenije, Azerbajdžana, Gruzije, Moldavije, Tunisa, Jordana i Libanona). Zajednica eTwinning u svim zemljama sudionicama broji više od 217 000 odgojno-obrazovnih ustanova i više od 890 000 odgojno-obrazovnih djelatnika. U Republici Hrvatskoj zajednica eTwinning uključuje više od 2600 odgojno-obrazovnih ustanova i više od 15 800 odgojno-obrazovnih djelatnika. Dječji vrtić Četiri rijeke je od rujna 2023. jedan od aktivnih sudionika.

eTwinning promiče suradnju među odgojno-obrazovnim ustanovama putem upotrebe informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT-a). Sudjelovanjem u eTwinningu članovi mogu komunicirati, surađivati, razvijati zajedničke projekte te razmjenjivati znanja i iskustva iz vlastite prakse. Sudionici komuniciraju putem ESEP platforme (European School Education Platform). Svaka zemlja sudionica ima ustrojenu Nacionalnu službu za potporu eTwinningu (u Republici Hrvatskoj radi se o Agenciji za mobilnosti i programe EU) koja pruža podršku sudionicima prilikom registracije na platformu, provedbe projekata i organizacije stručnih usavršavanja. Uz to, sudionici na raspolaganju imaju i pomoć ambasadora eTwinninga, odgojno-obrazovnih djelatnika koji su iskusni korisnici eTwinninga i programa Erasmus+.

eTwinning je dio programa Erasmus+, najvećeg programa Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta.

Zašto eTwinning u vrtiću?
Priključivanje eTwinning zajednici omogućuje:
• pridruživanje najvećoj europskoj odgojno-obrazovnoj zajednici i umrežavanje s kolegama,
• stručna usavršavanja kroz predavanja, seminare, radionice, tečajeve, edukativne materijale za samopoučavanje i alate za samoprocjenu,
• razvoj digitalnih kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika,
• razvijanje projektnih ideja i pronalazak projektnih partnera,
• priključivanje projektima drugih članova,
• primjenu TwinSpacea kao virtualne učionice za praćenje projektnih aktivnosti,
• prijavu vlastitog projekta za Nacionalnu oznaku kvalitete, europske nagrade eTwinninga i oznaku eTwinning koja se dodjeljuje ustanovama,
• podršku od strane ambasadora eTwinninga i nacionalnih službi za potporu eTwinningu.

eTwinning u DV Četiri rijeke
eTwinning je u DV Četiri rijeke zastupljen od rujna 2023. godine kroz provedbu eTwinning projekata. Pedagoginja je tada u odgojnoj skupini Stars vrtića Dubovac započela provedbu projekta Cat walks in eTwinning. Koristeći seriju slikovnica „Pete the Cat“ njeguje se ljubav prema čitanju te na kreativan način promovira učenje engleskog jezika u vrtiću. Kroz ovaj projekt djeca razvijaju pozitivan stav prema jezicima i kulturama različitima od njihove vlastite. Također, razvijaju empatiju, osvještavaju važnost brige o okolišu, usvajaju osnovne matematičke pojmove, upoznaju algoritamski i računalni način razmišljanja kroz robotske aktivnosti, stječu socijalne i komunikacijske vještine, vještine digitalne pismenosti te obogaćuju vokabular engleskog jezika. Projektnu ideju kreirala je odgojiteljica iz dječjeg vrtića iz Grčke, a osim DV Četiri rijeke, sudjeluju i vrtići iz Španjolske, Poljske i Turske. Predviđeno trajanje projekta je kroz cijelu pedagošku godinu.

Cat walks in eTwinning logo projekta


U prosincu 2023. su se zainteresirane odgojne skupine priključile projektu Snow much fun with greeting cards. Projektom su se nastojali povezati vrtići širom Europe kroz razmjenu božićnih čestitki napisanih na engleskom i na materinjem jeziku. To je potaknulo razgovore o različitim jezicima, kulturama, tradicijama i načinima proslave praznika. Cilj projekta bio je pokazati da, iako smo možda različiti, imamo mnogo toga zajedničkog, uključujući i blagdanski duh. Projekt je trajao kroz cijeli mjesec prosinac, a u njemu su sudjelovale odgojne skupine Pandice, Pčelice, Krijesnice i Bubbles iz vrtića Rakovac te odgojne skupine Stars i Teddy Bears iz vrtića Dubovac. U projektu su sudjelovala ukupno 24 vrtića iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Grčke, Španjolske, Njemačke, Bugarske, Rumunjske, Poljske, Češke i Litve.

Logo projekta

Na kraju godine stigla je još jedna lijepa vijest. Naime, Agencija za mobilnosti i programe EU odobrila je projekt u kojem je DV Četiri rijeke, odnosno odgojiteljica Tihana Brković Skukan suautor projekta i partner vrtiću iz Grčke. Radi se o projektu pod nazivom All different all the same koji se temelji na obilježavanju Europskog dana jezika. Kroz projektne aktivnosti se planiraju promatrati zastave svijeta, učiti o tradiciji drugih zemalja i razumjeti kako komunicirati kroz svakodnevne fraze na različitim jezicima.

All different all the same


Uz spomenuta 3 projekta, kontinuirano pratimo ponudu projekata na ESEP platformi te, u skladu s vlastitim interesima i mogućnostima, odlučujemo o daljnjem uključivanju u eTwinning projekte kao i o kreiranju vlastitih projektnih ideja.

 

Korišteni izvori: www.ampeu.hr

Image
Radno vrijeme PON-PET: 05:30-18:00 (vrtić Švarča radi do 21:00)
Broj telefona: 047 659 002
Email: dv4rijeke@vrtic-cetiririjeke.hr
Sjedište: Grge Tuškana 9a , Karlovac (Vrtić Rakovac)
Image
Image

© Dječji vrtić Četiri rijeke Karlovac